ZWANGERSCHAPSCENTRUM

Het Dignity Centre is een organisatie waar we mee netwerken. Zij organiseren iedere derde week van de maand een voorlichtingsweek over zwangerschap en geboorte. In oktober was het gericht op de baby en in november op de moeder: voeding, lichaamsverzorging, wat te doen als je HIV-besmet bent of Aids hebt. De baby kan gezond geboren worden met de juiste medicijnen voor en tijdens de bevalling. 's Middags gaat het team naar de huisjes om moeders te bezoeken, die niet kunnen komen. Er is veel belangstelling. Er komen iedere ochtend tussen de 80 en 100 vrouwen.

In november werd ook voorlichting gegeven tijdens de mannengroep. Het is nog een groot taboe. Het is geen mannenzaak bij de Zoeloe's, waardoor er veel babies sterven. In die week was een politieman gewaarschuwd dat zijn vrouw ging bevallen, maar hij vond dat het wel even kon wachten en 5 uur later was de baby overleden. Dit gebeurd hier vaak, dus is het belangrijk dat vrouwen weten wat ze moeten doen en mannen moeten weten dat het ook hun verantwoording is. Er waren maar 3 van de 40 mannen tijdens die ochtend, maar er kwamen die dag opeens 17 jongens van ongeveer 16 jaar. Een van de jongens vertelde: Ik heb mijn baby vermoord. Hij had zijn vriendin gedwongen abortus te plegen. Het was hartverscheurend om te zien, dat hij beseft wat hij gedaan heeft. Een paar jongens kwamen op vrijdag terug om zich te laten testen.

ZWANGERSCHAPSCURSUS

18 oktober 2010 begon de eerste zwangerschapscursus in ons projekt. Er wordt dan de hele week les gegeven over zwangerschap en alles wat ermee te maken heeft. Grace Goeda zal het leiden en er zullen ook een dokter en een verpleegster aanwezig zijn. Er kwamen 85 mensen. Het plan is om deze cursus iedere derde week van de maand te geven.

De onderwerpen zijn:

  • zwangerschap
  • zorg voor jezelf en zorg voor de ongeboren baby
  • gezonde voeding
  • ontwikkeling van de ongeboren baby
  • ontwikkeling van de geboren baby
  • kan mijn baby gezond geboren worden als ik HIV-besmet ben?

Op de website van het Ministerie van Onderwijs hebben we ontdekt dat
17.260 schoolgaande meisjes in KwaZulu-Natal zwanger waren in 2010.
We willen graag meer voorlichting geven in de scholen.