aids ribbon Ken-je-status dag

Op 19 November 2010 hebben we een "Know your Status Day" georganiseerd in samenwerking met het Dignity Centre (zwangerschapscentrum). Om je te laten testen is nog steeds een taboe in de township. Als mensen naar de kliniek gaan wordt er teveel geroddeld en de zwijgplicht werkt helemaal niet.

Er zijn een dokter, een verpleegster en 2 counselers van Philippi Trust uit Kaapstad gekomen. Het zwangerschapscentrum heeft daar fondsen voor gekregen.We hadden de mensen er al weken op voorbereid, dat het vrijwillig is, maar dat het goed zou zijn als iedereen getest zou worden en dat wijzelf ook getest zouden worden. We moesten een goed voorbeeld geven.
Het succes was overweldigend. Er zijn die dag 123 mensen getest, waarvan 20% positief getest is. Deze mensen kunnen nu met de juiste medicijnen nog lang leven. Wij hebben een vriend, die al 40 jaar Aids heeft en met medicijnen heel gezond en levenslustig is.

Niet iedereen kon getest worden, omdat er niet genoeg tijd was, dus wil het team uit Kaapstad met extra verpleegsters en counselers volgend jaar een week komen. We willen dan ook een kindermiddag en een jeugdmiddag organiseren, zodat zij ook getest kunnen worden. Dit vraagt heel veel voorbereiding, omdat de ouders of verzorgers moeten tekenen. Op 19 November moest ook iedereen een formulier invullen en tekenen dat zij de test zelf wilden.

Iedereen die positief getest was wilde graag door het CODAH team verder begeleid worden, wat heel bijzonder is. Philippi Trust uit Kaapstad heeft nog nooit meegemaakt, dat zoveel mensen getest wilden worden en door een plaatselijk team begeleid wilden worden. Alle eer aan het team, vooral aan Noma en Hlengiwe, die bewezen hebben te vertrouwen te zijn.