Simon Anneke nieuws

HELP IK WOON IN EEN DERDE WERELDLAND!

Ik werd op 19 september voor de eerste keer in het ziekenhuis opgenomen. Ik was in de douche gevallen en ben met m'n hoofd op de wc terecht gekomen. M'n oor bloedde vreselijk en ik heb uren moeten wachten voordat Simon kwam om me naar het ziekenhuis te brengen. M'n oor kreeg vijf hechtingen en moest 24 uur in het ziekenhuis blijven, omdat ze wilden achterhalen waarom ik gevallen was. Het was de derde keer in 3 weken. Het was een prive ziekenhuis, maar ik kwam in een soort nachtmerrie terecht. Ik moest uiteindelijk vijf dagen blijven.

Ze maakten scans en gingen m'n maag onderzoeken. Ik had op dinsdag een afspraak om 8 uur 's morgens voor de operatiekamer, maar ze haalden me om 5 uur 's middags pas op. Ik was toen 24 uur zonder eten, drinken en medicijnen geweest, terwijl ik diabetes heb. Er werden heel veel fouten gemaakt. Ik moest voordurend allert zijn. In m'n maag en darmen hebben ze een hernia gevonden en een paar zweertjes. Ik heb daar nu medicijnen voor en dat gaat redelijk goed. Ze konden in de scans en in de EEG niets vinden waarom ik flauwval.

We moesten 16.000 rand betalen voordat ze me opnamen en voor alles wat ze deden moest Simon eerst komen betalen. We krijgen het wel terug van de verzekering, maar moesten eerst alles met onze creditcard betalen. Dan voel je echt dat je in een derde wereldland ben. Het gaat allemaal om geld. Ze behandelden ook mij alsof wij niet wilden betalen. Simon moest dan eerst uit de township komen en dat is een uur rijden. Ze hadden daar echt geen begrip voor. Het is dan natuurlijk ook vreselijk voor een Nederlander als ze over je heen praten en doen alsof jij er niet bij bent. Gelukkig had de bank een fout gemaakt. Na de moord op onze vriend hebben wij alle limieten verlaagd, maar met de creditcards lukte het steeds maar niet. Je ziet dan dat God in controle is anders hadden we echt een groot probleem gehad. Het is echt onmenselijk. Je moet dan echt weer opnieuw keuzes maken. Willen we hier blijven, maar dat is precies wat satan wil. Wij gaan nergens heen tot God duidelijk spreekt.

Toen ik op zaterdag naar huis mocht zei de specialist: we kunnen niets vinden daarom geef ik je medicijnen voor epilepsie mee, terwijl in het EEG rapport duidelijk staat geen Epilepsie. Als ik die medicijnen zou gaan nemen zal dat ons hele leven veranderen en je moet ze levenslang gebruiken. Die dokter is niet helemaal lekker. Waarom Epilepsie medicijnen, terwijl ik geen epilepsie heb. Ik heb wel meegemaakt dat mensen in de township een epileptische aanval kregen, dat is een heel ander verhaal. We zijn voor een second opinion gegaan, maar daar kon ik pas op 30 september terecht. Wij hadden daar wel vrede over, want dan kon ik even bijkomen.

Ik ben voor een second opinion in het Umhlanga Ziekenhuis geweest. Ik had alle uitslagen bij me en de dokter heeft ruim een uur allerlei dingen gevraagd. De conclusie was dat er veel fouten zijn gemaakt in het andere ziekenhuis. Deze dokter dacht meteen dat er iets mis was met m'n hart. Ook liet hij me zien dat ik kleine hartaanvallen heb gehad. Toen ik op de lopende band moest gebeurde weer precies hetzelfde. Op foto's die we meegebracht hadden kon je ook zien dat er in beide halsslagaders vernauwing is gekomen. Hij wil dat eerst proberen te verhelpen met bloedverdunners. De andere arts zei dat hij daar niets aan ging doen. Ik schijn ook verkeerde medicijnen te hebben. Onbegrijpelijk, want die arts heeft een hele goede naam in Zuid-Afrika, maar hij heeft meerdere fouten gemaakt.

Ik ben 6 october thuisgekomen uit het ziekenhuis. Ik moet een week plat en mocht alleen lezen en TV kijken. Het is een heel avontuur geweest. Maandag werd meteen de cardioloog erbij gehaald, want de specialist vond het toch wel heel ernstig lijken. Direct bleek dat ik als ik flauwviel een hartaanval had. M'n kransslagader was zeven centimeter bijna dicht. Na de operatie heb ik een dag op Intensive Care gelegen, maar daar wordt je ook niet vrolijk van. Het had niet langer moeten duren of ik was er geweest. De specialsten waren heel erg kwaad op die professor van het andere ziekenhuis. Hij wilde ook niets doen aan m'n halsslagader.

Maar God is goed en in controle!!!!!!!!
Afgelopen zaterdag ging de neuroloog naar een conferentie in Kaapstad. Hij is bezig met een groot onderzoek en wat wil nu het geval laat hij nu naast die professor zitten in het vliegtuig. Echt een wonder!! Hij vroeg hem: kunnen we even over mevrouw Taal praten en de professor antwoordde meteen jullie zijn helemaal fout bezig, want ik denk dat het iets anders is. Alleen wist hij niet wat. Epilepsie zeker. Afgelopen maandag hebben de neuroloog en de cardioloog hem geconfronteerd met dat ik wel dood had kunnen zijn. Hij zei toen weer: het moet iets anders zijn.

Nu hebben twee andere specialisten hem weer confronteerd, twee artsen met alle bewijzen. Die professor is een heel bekende arts in Zuid-Afrika. Ik ga nooit meer naar hem terug, maar ik wil toch vechten voor anderen mensen hun leven, omdat toen ik in een grote scan moest en ik heb kleine ruimtevrees hij tegen me zei: Je bent een held. Ik ben er een paar weken geleden ingegaan en ben er weer uitgegaan. Je hebt namelijk een bal in je handen waarin je kan knijpen als je eruit wil. Hij is nooit meer terug gegaan. Ik denk dat als een arts een hersenscan laat maken er toch iets mis is. Hij is ook al oud.

Ik ben blij dat ik nog leef. De neuroloog denkt dat m'n leven er heel anders uit gaat zien. Hij zei: jij begint een nieuw leven. Hij zei ook: Het eerste wat jij weer mag doen als je opgeknapt bent is naar de kerk gaan en God danken dat je nog leeft maar daar heb ik geen energie voor. Ik denk dat God me ook hier thuis hoort. Ik ben me wel gaan realiseren, dat zo duidenden mensen hier dood gaan, omdat er simpel geen geld is voor vervoer. Ik wil me hier nog meer voor gaan inzetten.

Toen we op maandag in het ziekenhuis aankwamen (we waren er een half uur te vroeg) stond er een arts te bulderen bij de receptie. Hij vroeg waar wij bleven. We zaten er toen al twee uur. Ook tijdens het dotteren schreeuwde hij steeds tegen het verplegend personeel.We moesten een garantie hebben uit Londen, dat ik opgenomen moest worden. Simon wilde de 50.000 Rand wel met onze creditcard betalen, maar er was veel gedoe en nog steeds over geld.

Afgelopen vrijdag naar de cardioloog geweest. Hij is een heel onbeschofte man. Hij loopt de hele tijd te schelden. Zelfs in de operatiekamer, terwijl ik niet onder narcose was. Hij gaf ons helemaal geen antwoord op onze vragen. We hebben daarna meteen de specialist gebeld of we even konden komen praten. Hij verwachtte ons al. Niemand gaat naar die cardioloog terug. Hij heeft me gerustgesteld en vertelde me dat na wat ik allemaal heb meegemaakt een trauma had opgelopen. Hij heeft in Nederland gewerkt en hij vertelde dat iedereen in Nederland een psycholoog krijgt en een therapeut, wat hij heel terecht vond. Kennissen in Nederland hebben hetzelfde gehad ( zonder al die moeilijkheden) en die zijn thuis geweest van 3 maanden tot een jaar. De Cardioloog zei: de behandeling van je hart is gelukt, dus je kan maandag weer gaan werken, maar het gaat helemaal niet. Ik wil alleen maar slapen. Ik ben normaal helemaal geen slaper. Ik ga laat naar bed en ben om 5 uur weer op. Ik voel me nu heel schuldig dat ik niet kan en heb dus ook weer last van m'n maag. Simon heeft hulp gekregen van twee Ywammers. Ze doen ook het werk op de computer voor hem. Simon ziet wel dat ik nog niet kan werken, maar ik voel me heel verward.


Goed en slecht nieuws

Durban, september 2011

Lieve mensen,
Hartelijke groeten uit Durban.
We zijn blij dat de zomervakanties in Nederland weer voorbij zijn. Het is voor ons een nare tijd. Bijna geen berichten uit Nederland.

Het gaat heel goed met de kerk en het projekt. Bijna overweldigend.
Er komen op vrijdag nu zoveel mensen naar de kerk, dat we weer een tekort aan stoelen hebben.
De kerk zit propval, de twee carports zitten vol en er zitten nog heel veel mensen in het gras. Luxe probleem zouden we in Nederland zeggen. Er moeten dus weer nieuwe stoelen komen, een groter afdak en een ander geluidssysteem, want de mensen buiten kunnen het niet horen. We zijn hier bezig te vragen of er kerken of bandjes zijn, die spullen over hebben. We hebben al een synthesizer van iemand gekregen. Nu nog de nieuwe speakers voor buiten en een paar sterkere microfoons. We hoeven niet het beste te hebben.

We krijgen heel veel broden van een nieuwe bakkerij uit Pinetown. Het zijn ongeveer 500 broden per dag. Simon gaat er iedere dag heen. Het is zwaar werk. De kratten brood moeten gehaald worden en dan allemaal in de auto en de trailer geladen worden. Het was veel te zwaar voor Simon. Sinds vorige week gaat iemand een dag in het weekend het brood halen en naar de township brengen dan hebben we tenminste een dag in het weekend vrij. Ook hebben we iemand uit de township, die met de bus naar Pinetown komt, Simon helpt met inladen en dan met hem terugrijdt naar de township. We betalen hem 50 rand per ochtend en het geld voor de bus.

We hebben geld voor een bakkie van de Lotterie gekregen. Noma en Mandla zijn druk bezig om hun rijbewijs te halen. Als zij hun rijbewijs hebben hoeft Simon geen brood meer te halen. Simon heeft het zo druk, vooral deze tijd met het jaarverslag, budget en de jaarlijkse aanvrage van fondsen. Dit zijn toch heel belangrijke dingen. Er komen steeds meer mensen, dus ook meer kosten. We hebben ook geld van de Lotterie gekregen om de vrijwilligers een salaris te geven. Het gaat dus allemaal heel goed, alleen een beetje druk.

Het slechte nieuws is dat we ons huis weer uit moeten. We weten het al een tijdje, maar hebben het alleen aan een paar vrienden en onze kinderen verteld. We moesten het eerst een beetje verwerken. We hebben het al gehoord toen we uit Nederland thuiskwamen. Geen lekkere thuiskomer. Ze hebben geprobeerd het aan een investeerder te verkopen met ons erin, maar dat is niet gelukt. De benedenetage en onze etage moeten in één koop verkocht worden.

We hebben het er moeilijk mee, want we waren heel blij met dit huis. De huisbaas geeft ons het geld voor de verf enz. terug, maar het gaat altijd geld kosten en waar halen we de energie vandaan om weer te verhuizen naast ons drukke werk. We kunnen ook nu niet op vakantie in december, maar moeten in die tijd verhuizen. We zijn nog nooit op vakantie geweest in Zuid-Afrika en hadden besloten om te gaan kamperen bij Kaapstad. Vorig jaar ook al, maar gaat dus weer niet door.

We kunnen ook nog niet naar een huis zoeken, want we hebben een contract tot het einde van het jaar en moeten in december al dubbele huur betalen, want we moeten toch schoonmaken en verven. We zien op dit moment geen oplossing, maar hebben wel weer het vertrouwen dat het goed gaat komen. We houden ons weer vast aan Psalm 34: 19 en 20 uit die lewende Afrikaanse bijbel.

Die Here is nabij aan mense wie se moed gebreek is en
Hy help die wat geen vooruitsigte meer het nie
'n Mens wat aan die Here gehorsaam is kom baie moeilijkhede teë,
maar die Here red hom elke keer

Soms begrijpen we niet het "WAAROM" maar we weten een ding dat God te vertrouwen is.

Liefs,
Simon en Anneke


De verhuizing

Durban, 8 februari 2011

Beste Mensen,

Hartelijke groeten uit een zomers en warm Zuid-Afrika.

Heel hartelijk dank voor het geld voor de verhuizing. We zijn verhuisd en sinds afgelopen zondag helemaal klaar.

Wat eerst een ramp leek is een geweldige zegen geworden. Het is een fantastisch huis, wat ons echt past. Het is de helft kleiner dan ons andere huis, maar het is prachtig en een echt "Thuis" geworden. Het huis voelde vanaf het eerste moment dat we het zagen als heel vertrouwd. Het leuke en bijzondere is dat we later hoorden dat het huis door Nederlanders is gebouwd.

We genieten heel erg van voor jullie heel normale dingen zoals: met de ramen open kunnen slapen, gladde muren te hebben en niet te hoeven rommelen met het licht, zodat het niet op de muren schijnt. Ook de veiligheid: het is op de 1e etage. er staan muren omheen met punten en elektrische draden en camera's. Simon gaat over 2 weken naar een mannenweekend en ik heb helemaal geen moeite om alleen in het huis te blijven, waar ik in het andere huis niet aan moest denken. Ook het feit dat we over de muur heenkijken en geen tralies voor de ramen hoeven te hebben is heerlijk. Er lopen hier moeders met kinderen op straat en er zijn veel mensen, die er trainen. Waarschijnlijk denken jullie nu: waar gaat dit over, maar voor ons is het een gevoel van vrijheid en luxe.

Nadat Simon's auto total loss is gereden hebben we een probleem met het transport van goederen. We hebben een kleine VW polo, maar die is helemaal niet geschikt voor het werk. Het kostte ons vorige week al een nieuwe koppeling. De auto heeft de afgelopen jaren werk gedaan, waar het niet geschikt voor is. Er is al wat geld binnengekomen voor een andere auto, maar we zijn er nog niet. We vertrouwen erop dat het goed komt, zoals met de plotselinge verhuizing.

Tijdens de verhuizing ben ik weinig in de Township geweest en Simon heeft ook het echt noodzakelijke gedaan. Het team heeft het fantastisch gedaan. We hebben er een nieuwe vrijwilliger bij, Mandla heet hij. Hij hielp al heel lang mee en is er nu fulltime. Hij is echt een zegen voor het projekt. Hij is wat ouder, waardoor de meisjes veiliger zijn en ook advies kunnen vragen. Het is goed verlopen allemaal. Dit is toch waar we heen moeten, dat is tenminste onze visie, dat de locale mensen het zelf doen. Wij moeten het eigenlijk alleen begeleiden en voor de financien zorgen.

Ik ga nu snel m'n achterstallige administratie doen.

Hartelijke groeten,

Simon & Anneke Taal


Een nieuw huis

Durban, 3 december 2010

Lieve mensen,

We hebben een huis gevonden en de toezegging ontvangen. We zijn er heel enthousiast over. Het huis staat in de wijk Morningside. We zeggen al 7 jaar tegen elkaar: hier zouden we graag willen wonen. Het huis past ons precies. Het is op de eerste etage van een huis, heel veilig en gezellig. Het is beveiligd met hoge muren met ijzeren punten en elektrische draden er op en is ook beveiligd met camera's. Je kan precies zien wat er om het huis gebeurd en alles wordt opgenomen. Er is daar nog nooit ingebroken, in tegenstelling tot het huis waar we nu wonen, waar 7 keer is ingebroken in 7 jaar.

Het is kleiner dan waar we nu wonen, dus moeten de logeerkamers weg, maar is dichtbij een Christelijk hotel en conferentie centrum, waar loge's gemakkelijk kunnen slapen. We hebben in het huis een huiskamer, eetkamer, slaapkamer en een kantoor. Er is beneden achter een garage en een grote kamer voor opslagruimte, waar we ook de wasmachine en de droger kunnen zetten. We hebben de opslagruimte nodig, omdat we niet altijd de spullen, die we krijgen voor de township direct kunnen brengen, maar even op moeten slaan.

We wonen daar heel centraal om alle donaties op te halen en ook naar de Township. Wat voor ons ook belangrijk is, dat het dicht bij onze Italiaanse vrienden is. Zij funktioneren hier als familie voor ons. Tijdens de feestdagen worden we in hun familie en vriendenkring opgenomen. We voelen ons daar echt thuis.

Dit is het eerste ding wat heel positief opgelost is. We willen ons geen zorgen maken over de auto en de verhuizing. God zegt in Psalm 34 toch dat Hij ons uit ALLE rampen zal helpen. Het was heel bijzonder dat ik met deze Psalm in het Afrikaans wakker werd. God is altijd trouw geweest en zal het ook nu zijn.

Binnen een paar dagen komt de nieuwsbrief in uw brievenbus. Hij is al gedrukt, dus konden dit bericht en het bericht over het auto-ongeluk er niet meer in.

Hartelijke groeten,

Simon & Anneke Taal


Ongeluk

Durban, 2 december 2010

Psalm 34:19-20 (Afrikaanse Lewende Bybel)

Die Here is naby aan mense wie se moed gebreek is en Hy help die wat geen vooruitsigte meer het nie.
'n Mens wat aan die Heere gehorsaam is, kom baie moeilikhede teë, maar die Here red hom elke keer.

Lieve mensen,

Simon is dinsdag aangereden in de township. Hij is er met een behoorlijke schrik afgekomen, maar de auto niet. Simon reed met 3 vrijwilligers in de township om de laatste Thanksgiving pakketten weg te brengen, die we gekregen hadden. Hij wilde rechtsaf gaan (hier rijden we links) en gaf dat duidelijk aan, maar toen kwam er een taxibusje en die passeerde hem rechts op de kruising. Onze auto is total loss en het taxi busje is de helling afgerold en ook total loss.

De vrijwilligers zeiden: het was ongelofelijk, wat er toen gebeurde. De mensen in de taxi werden afgevoerd in een ander busje, zodat ze niet konden getuigen. Alles werd onder elkaar bekonkeld, zodat Simon de schuld zou krijgen. We zijn immers blank, dus verzekerd. Gelukkig zijn we goed verzekerd, ook voor de legale kant. De chauffeur heeft veel fouten gemaakt, is niet verzekerd en heeft geen geldig rijbewijs.

Simon is erg onthutst. Weer zonder grote auto is een ramp, niet alleen voor het werk, maar ook tijdens de verhuizing. Hoe gaan we hier financieel uitkomen met een verhuizing in het vooruitzicht. Heel ontmoedigend, maar we schijnen toch iets goed te doen als de duivel ons zo op de hielen zit. God is groter en zal ons ook uit deze ramp helpen. Bidt alsjeblieft voor rechtvaardigheid, bescherming en een oplossing voor de auto. We zullen er wel weer uitkomen, maar nu is het even moeilijk.

Een positief bericht is dat we een huis gevonden hebben, maar wachten nog op de bevestiging dat we het kunnen huren. Zodra we dat binnen hebben zullen we erover schrijven.

Simon & Anneke Taal


Update

Durban, 15 september 2010

Lieve mensen,

Hartelijke groeten uit de Township Mpumalanga in Zuid-Afrika. Door allerlei omstandigheden hebben wij naast onze nieuwsbrief geen emails geschreven. Sorry hiervoor. Er wordt op dit moment aan een nieuwe website gewerkt, als die klaar is kan daar steeds het laatste nieuws op gezet worden. Wij zullen u dan via een mailtje laten weten als er nieuws op de website staat.

Het is hier nu lente, wat betekent dat het zoals gisteren 17 graden is en vandaag is het 32 graden. Het is weer even wennen, maar het is heerlijk die warmte, want nu is de vochtig-heidsgraad nog niet zo hoog.

Het gaat fantastisch in de Township met de kerk en het projekt. Deze twee kan je niet scheiden. Sinds we veel hulp krijgen van Jeugd met een Opdracht hebben wij veel meer tijd om andere dingen te doen. We stoppen nu veel tijd in fondswerving in Zuid-Afrika. Het projekt wordt nu met 400 Euro per maand ondersteund door een organisatie in Durban. De organisatie heet Ubuntu, wat betekent: I am, because you are. Buiten de 400 euro geven ze ook veel nieuwe kleding. Ook een andere organisatie De Container Ministry geeft ons heel veel spullen. De containers komen uit Canada, Amerika en Europa. Toevallig kregen we deze week veel spullen van Dorkas uit Nederland. Het was zo gezellig al die Nederlandse spullen zoals: kleding, schoenen, verband, serviesgoed, 18 spiralen voor bedden (daar zetten ze hier wel stenen onder), matrassen en 5 kinderfietsen. We krijgen ook veel dekens en vloer- kleden. Twee weken geleden kregen we 250 nieuwe dekens van East Coast Radio, die een aktie hiervoor gevoerd hebben via de radio.

We krijgen ook veel meer eten. Buiten alle groenten op dinsdag en de broden op maandag, woensdag en vrijdag krijgen we nu ook grote balen soep, maismeel, rijst en bloem. Het is heel bijzonder hoeveel we krijgen. Wat betreft het brood hebben we wel een uitdaging aan het eind van de maand. Per 1 oktober gaat de broodfabriek voor 9 maanden naar Pietermaritzburg, omdat ze de fabriek gaan verbouwen. Als het niet gaat lukken om die 9 maanden brood te krijgen moeten we met een andere oplossing komen. Om brood te kopen is nu geen optie, omdat het goedkoopste brood ons nog altijd 286 euro per week gaat kosten. Wilt u hiervoor bidden, dat er een oplossing komt. De dagen dat er 's morgens eten komt zijn er ook veel aktiviteiten, omdat de mensen dan lang zitten te wachten. Het eten komt pas tussen 10 en 11 uur, maar ze zitten er al vroeg. Er zijn in die tijd een mannengroep op woensdag en twee vrouwengroepen op maandag en woensdag.

Omdat Jeugd met een Opdracht ons helpt zijn er een aantal nieuwe aktiviteiten:
De mannengroep wordt tot het eind van het jaar door YWAM geleid en daar worden 2 mannen uit de Township opgeleid om het zelf te gaan leiden. Er komen nu meer dan 30 mannen. Ze willen eigenlijk vaker samenkomen en dan iets doen. We proberen nu contact te leggen met de organisatie Tree, die spulletjes laat maken door mensen in de townships.

De vrouwengroepen worden geleid door Noma en Hlengiwe. Er is eerst een bijbelstudie en dan praten ze over de dingen in de township. Ze hebben bijvoorbeeld gezamenlijk een bankrekening geopend, waar ze allemaal 5 Rand per week op storten. Er gaan hier zoveel mensen dood, waarvan de familie de begrafenis niet kunnen betalen en dan willen ze helpen. Toen een paar weken geleden iemand uit de kerk was overleden hebben de vrouwen die beadwork doen het geld, wat ze verdiend hadden voor nieuwe kralen, gegeven aan de familie van die vrouw. Ze gaan nu echt naar elkaar omkijken en dat is toch kerk-zijn.

Het zwangerschapscentrum "Het Dignity Centre" begint volgende maand een cursus van een week voor zwangere meisjes en vrouwen. Eerst wilden ze het iedere maandag doen, maar we denken dat een hele week per maand meer effect zal hebben. De onderwerpen zullen zijn: Hoe is het om zwanger te zijn, hoe ontwikkelt het kind zich in mij en hoe daarna. Hoe kan ik voorkomen dat mijn baby ook HIV-besmet wordt tijdens de bevalling. Tijdens die week zullen het Dignity Centre, een dokter en verpleegster lesgeven.

Ook de Engelse les voor de vrijwilligers is 's morgens. Ze gaan goed vooruit. Hlengiwe kan nu ook de dienst vertalen.

Als iedereen weg is gaan de vrijwilligers op huisbezoek, een soort thuiszorg voor Aidspatienten. Zij moeten heel hard werken, terwijl ze nog steeds niet betaald krijgen, maar een gift krijgen. Wilt u hier ook voor bidden, dat er verandering in gaat komen? Voor ons lijkt het onmogelijk, maar bij God is niets onmogelijk.

Doordat het zo goed gaat en we veel meer mensen helpen zijn de kosten fors gestegen en door de lage stand van de euro (was 14 en is nu 9) hebben we meer support nodig, vooral voor onszelf, omdat nu bijna alles naar het projekt gaat. Als u ons wilt ondersteunen kunt u dat op twee manieren doen. Rechtstreeks op onze giro 1371964 of als u het belastingaftrekbaar wilt hebben op giro 6200 of ABN-AMRO 41.89.54.291 van Jeugd met een Opdracht te Amsterdam met de duidelijke vermelding gift Simon en Anneke Taal.

We zullen in december weer een nieuwsbrief schrijven en hopen dat ook de website binnenkort klaarkomt.

Hartelijke groeten,

Simon & Anneke Taal