DE VERSCHILLENDE GROEPEN

DE MANNENGROEP

Iedere woensdag is er een mannengroep, waar meer dan 50 mannen komen. Het is gezellig als je daar onverwachts binnenkomt. De mannen zijn heel geïnteresseerd.

Als we de communiteit willen veranderen, dan zal het toch bij de mannen moeten beginnen. Mannen zijn nog steeds de baas, terwijl de vrouwen al het werk doen en voor de inkomsten moeten zorgen.

Er wordt naast een bijbelstudie ook veel voorlichting gegeven. Bijvoorbeeld over: de rechten van vrouwen en kinderen en over hun tradities. Voor de Zoeloes is het nog steeds heel belangrijk, wat de sangoma (toverdokter) vindt. De sangoma zegt tegen mannen, dat als ze sex hebben met een maagd, dat ze dan zullen genezen van AIDS en raden dan aan dat ze hun eigen kinderen moeten misbruiken. We hebben hierdoor veel ellende gezien.

2 mannen uit de Township, Menzi en Mandla, worden nu opgeleid om in het nieuwe jaar de mannengroep te gaan leiden.

Ze hebben de laatste weken over aanbidding gesproken en hebben toen muziekinstrumenten gemaakt. Ze vinden het heel leuk om vaker samen te komen en meer te doen. We hebben een organisatie TREE gevraagd of ze de mannen kunnen leren om speelgoed te maken.

DE VROUWENGROEPEN

De vrouwengroepen komen iedere maandag- en woensdagochtend bij elkaar. Ze wachten daar een paar uur tot het brood komt. Er komen ongeveer 60 vrouwen in iedere groep. Noma en Hlengiwe leiden die groepen. Ze geven eerst bijbelstudie en daarna worden er allerlei zaken besproken uit de township. Daar wordt ook besproken om meer naar elkaar uit te reiken, wat steeds meer gebeurt door praktische hulp. Ze geven iedere week 5 rand, zodat als er iemand begraven moet worden en er geen geld is, ze bij kunnen springen.

Zij zijn begonnen met sieraden van hele kleine kraaltjes te maken. Ze zijn nu tijdelijk gestopt om te bekijken of er een markt voor is. Dit werkte als volgt: zij brachten geld mee om kraaltjes te kopen en wij verdubbelden dat om mee te starten. Nu wordt er van het geld van de verkochte sieraden nieuwe kraaltjes gekocht, maar zij moeten het nu alleen doen. Ook zij willen graag wat meer doen en vaker bij elkaar komen. Ze zijn duidelijk uit de negatieve spiraal van hopeloosheid en passiviteit aan het komen.